Η αξία της δια βίου άσκησης για την υγεία

Ελένη Ρεμούνδου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Η τεχνολογία σήμερα μας απάλλαξε από πολλές βαριές χειρωνακτικές εργασίες του παρελθόντος. Μας εξασφάλισε πολλά υλικά αγαθά με αποτέλεσμα όχι απλώς να ευημερούμε αλλά να καταναλώνουμε άσκοπα και ταυτοχρόνως να κινούμαστε ελάχιστα. Μας χάρισε το αυτοκίνητο την τηλεόραση τα βιντεοπαιχνίδια το γρήγορο φαγητό τα τσιπς και τόσες άλλες απολαύσεις! Συνέπεια όμως όλων αυτών είναι η υποκινητικότητα η παχυσαρκία και το άγχος. Η άσκηση μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Το υγιές σώμα

Νους υγιής εν σώματι υγιή.

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Το σώμα μας αποτελείται από μύες, οστά, λίπος, αίμα και νερό και άλλα στοιχεία.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ασκούμαστε; Η καρδιά γίνεται πιο δυνατή, το λίπος του σώματος μειώνεται, οι μύες γίνονται δυνατότεροι, τα οστά γίνονται πιο ανθεκτικά σε χτυπήματα.

Άσκηση και ψυχική υγεία

Η άσκηση, οι φυσικές δραστηριότητες (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο) και το παιχνίδι έχουν σημαντική επίδραση στην υγιή, κοινωνική, ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη. Μέσα από το παιχνίδι και τα αθλήματα μαθαίνουμε πώς να συμμετέχουμε σε ομάδες, πώς να φερόμαστε στους άλλους, να επιλύουμε ειρηνικά τις διαφορές και διαφωνίες μας ,να εμπιστευόμαστε τους άλλους, να είμαστε υπεύθυνοι, να λύνουμε προβλήματα ,να συνεργαζόμαστε, να λαμβάνουμε υπόψη τα συναισθήματα των άλλων, να λειτουργούμε δημοκρατικά ,μαθαίνομαι να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων, αναλαμβάνουμε ηγετικούς ρόλους ,γινόμαστε πιο θαρραλέοι, βελτιώνουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθεσή μας.

Πότε να διακόπτουμε την άσκηση

Αν εμφανιστεί έντονος πόνος στο στήθος ,πόνος στην καρδιά ,έντονη ζάλη, ναυτία η δυσπεψία, θόλωμα όρασης, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα λιποθυμίας.

Τι κάνουμε όταν έχει πολύ κρύο

Προστατεύουμε το σώμα μας από το κρύο, φοράμε αρκετά ρούχα ,δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προφύλαξη των δακτύλων, των χεριών και των ποδιών μας, της μύτης μας, του λαιμού μας, ειδικά αν φυσάει κρύος  αέρας (φορέστε γάντια, σκούφο κλπ.),δεν μένουμε για πολύ ώρα ακίνητοι και ειδικά με την πλάτη προς τον κρύο αέρα, τρώμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά).

‘Όταν έχει πολύ ζέστη

Προσθέτουμε στη διατροφή μας φρούτα (μπανάνες, μήλα),νερό και χυμούς, αποφεύγουμε τα συνθετικά ρούχα (αυτά που μας κάνουν να ιδρώνουμε),πίνουμε 2-3 ποτήρια νερό πριν την άσκηση, σε τακτά διαστήματα και μετά την άσκηση, αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, αν είμαστε υπέρβαροι κάνουμε συχνότερα διαλείμματα.

Τι να επιλέξουμε για την καθημερινή διατροφή μας

Τρώμε άφοβα

*λαχανικά και φρούτα(μαρούλι, μπρόκολο ,σπανάκι, χόρτα),γάλα με χαμηλά λιπαρά, τυρί, γιαούρτι.

Τρώμε με μέτρο

*γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, πίτες.

Τρώμε σε πολύ μικρές ποσότητες

*χοιρινό η μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι.

Τρώμε σπάνια

*τηγανιτά φαγητά, γλυκά, μπισκότα, αναψυκτικά.

Συνέπειες της κακής διατροφής

*αναιμία, χαμηλό ύψος, ελλείψεις βιταμινών, παχυσαρκία, αδύνατα οστά, προβλήματα δοντιών(σφραγίσματα κ.λ.π ).

Η μπάλα

“Το αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα”.

Στην αρχαία Ελλάδα τα παιχνίδια με μπάλα τα ονόμαζαν σφαιρήσεις , δηλαδή παιχνίδια με τη σφαίρα ,όπως ήταν πιο γνωστή η ονομασία της μπάλας την εποχή εκείνη. Όταν οι γονείς των παιδιών δεν είχαν τη δυνατότητα να τους αγοράσουν μια μπάλα, αυτά έπαιζαν με τόπια φτιαγμένα από κάλτσες παραγεμισμένες με κουρέλια η με ένα κουβάρι μαλλί. Χειροποίητα τόπια υπήρχαν στην Ελλάδα μέχρι και την δεκαετία του 1960.

Τα παιχνίδια με την μπάλα, εκτός από το ότι μας διασκεδάζουν, έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας. Αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες όλου του σώματος ιδιαίτερα των ποδιών και των χεριών, καθώς επίσης και τις ικανότητες της αντίληψης και της όρασης. Επιπλέον αναπτύσσουν τη συνεργασία, το σεβασμό του ενός για τον άλλον και την επικοινωνία μεταξύ των παικτών, διότι τα περισσότερα παιχνίδια με μπάλα είναι ομαδικά.