Το πρόβλημά μου για να λύσω…συνέλευση θα στήσω! Ε1

Το πρόβλημά μου για να λύσω…συνέλευση θα στήσω!

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής οι μαθητές/τριες της Ε1 τάξης πραγματοποιούν συνέλευση σύμφωνα με την Παιδαγωγική του Φρενέ. 

Τα παιδιά κάθε δύο εβδομάδες πραγματοποιούν συνέλευση προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται, να αναδείξουν θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν, καθώς και να μοιραστούν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη διεξαγωγή του μαθήματος. 

Πρώτο μας βήμα ήταν να θέσουμε τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα λειτουργεί η συνέλευσή μας. Έπειτα, υπογράψαμε και δεσμευτήκαμε για την ορθή λειτουργία της συνέλευσης. Από εκεί και πέρα τα παιδιά τοποθετούν ανώνυμα στην ειδική θυρίδα μας τα «ραβασάκια» με τις ιδέες και τα παράπονά τους. 

Κάθε δύο εβδομάδες ανοίγουμε τη θυρίδα και συζητάμε τα θέματά μας στην ομήγυρη. Για τη σωστή λειτουργία της συνέλευσης κάποιοι/ες μαθητές/τριες αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους, π.χ. ένας μαθητής συντονίζει τη συνέλευση, άλλος κρατάει τα πρακτικά, άλλος ελέγχει τον χρόνο, κ.λπ. Στο τέλος, αφού πάρουμε μια απόφαση σχετικά με τα θέματα που συζητήσαμε, κάνουμε την αυτοαξιολόγησή μας. Δίνει ο καθένας μας ένα «μπράβο!» σε κάποιον/α συμμαθητή/τριά του και βγάζουμε δελτίο καιρού για τη συνέλευσή μας (π.χ. λιακάδα αν λειτούργησε σωστά ή καταιγίδα αν δε διαχειριστήκαμε σωστά τα θέματά μας).

Στόχος της συνέλευσης είναι να μάθουν τα παιδιά να λειτουργούν με δημοκρατικές αρχές, να συζητούν, να συναποφασίζουν και να βρίσκουν τα ίδια λύσεις στα προβλήματά τους. Μαθαίνουμε τις αξίες του διαλόγου και της ψύχραιμης διαχείρισης των προβλημάτων. Μαθαίνουμε να εκφράζουμε την άποψή μας, μα και να ακούμε τη γνώμη του συνομιλητή μας. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε.