Όμιλος Αγαπώ τα Ζώα -πρόγραμμα eTwinning ” Let’s Save Animals Together” (ά μερος)

Κάθε Τρίτη από την  εκπαιδευτικό Κομζιά Βασιλική – Αιμιλία υλοποιείται όμιλος Αριστείας με θέμα “Αγαπώ τα ζώα” με μαθητές Α’- ΣΤ’ Τάξεων. Παράλληλα πραγματοποιείται και συνεργατικό πρόγραμμα eTwinning με θέμα “Let’s Save Animals together” σε συνεργασία με μαθητές και σχολεία ελληνικά και σχολεία άλλων χωρών.

Μήνας 1ος: Εισαγωγή στα ζώα:  εισαγωγή σε διάφορα είδη ζώων, βασικό λεξιλόγιο για τα ζώα, ομαδικές συζητήσεις για τα αγαπημένα ζώα, κατασκευές κολλάζ, διαδραστικά online παιχνίδια σε ομάδες.

Μήνας 2: Απειλούμενα είδη και ζώα υπό εξαφάνιση:  Τι είναι τα απειλούμενα είδη; Μαθαίνοντας για συγκεκριμένα απειλούμενα ζώα. Ποια είναι τα ζώα υπό εξαφάνιση του τόπου μας; Δημιουργία αφισών για ζώα υπό εξαφάνιση.

Παρακολούθηση ταινίας “Wild” ως αφορμηση για συζητηση και προβληματισμό για τους ζωολογικούς κήπους.

Συζητήσαμε για τα ζώα σε κίνδυνο στο νησί της Σάμου: χαμαιλέοντας Σάμου, δελφίνια, χρυσό τσακάλι, φάλαινα φυσητήρας, θαλάσσια χελώνα caretta-caretta, φώκια monachous-monachous.

Μήνας 3: Ενδιαιτήματα, περιβάλλοντα, οικοσυστήματα  και προσαρμογές ζώων: εξερευνώντας διαφορετικά ενδιαιτήματα ζώων (ζούγκλα, ωκεανός, έρημος κ.λπ.),λεξιλόγιο που σχετίζεται με ενδιαιτήματα, εικαστικό έργο: δημιουργία διοράματος οικοτόπου. Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ζώα προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους, εστίαση σε συγκεκριμένες προσαρμογές (π.χ. καμουφλάζ όπως ο χαμαιλέοντας, αδρανοποίηση, χειμερία ναρκη), πρακτικές δραστηριότητες που επιδεικνύουν προσαρμογές.

Μήνας 4ος: Συμπεριφορά ζώων Εκμάθηση για συμπεριφορές ζώων (μετανάστευση, κυνήγι, επικοινωνία) Παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων σε βίντεο (πχ  επικοινωνία δελφινιών) ή βιβλία, συμπεριφορές ζώων με παιχνίδι ρόλων.

Επίσης κατά το πρώτο μισό του σχολικού έτους οι μαθητές του ομίλου που φοιτούν στην Α’ τάξη , συναντήθηκαν με τον κτηνίατρο της περιοχής μας, κ. Καραμηνά, με αφορμή την παγκόσμια μέρα ζώων, δράση που οργάνωσαν οι δασκάλες της Α’ τάξης.

https://2dim-samou.sam.sch.gr/4-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%89%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b6%cf%8e%cf%89%ce%bd/